Despre păpădie (Taraxacum officinale) am putea scrie o carte întreagă. Puțin sunt cei care nu au auzit de ea. Însă cât de puține se știu de fapt despre această extraordinară plantă, o „buruiană” luptătoare, care oferă totul oamenilor: floare, tulpină, frunze și rădăcini – toate părțile ei sunt bune pentru hrana și vindecarea noastră.
Numele ei în limba engleză, dandelion, vine de la cuvintele în limba franceză dent de lion, adică dinți de leu, inspirate de forma ascuțită a frunzelor de păpădie.
Este o plantă extrem de versatilă: poate fi consumată în întregime, fiecare parte a ei având propriile beneficii! Poate fi folosită și pentru vopsirea textilelor. Din rădăcina de păpădie se poate obține un excelent înlocuitor al cafelei! Frunzele de păpădie pot fi mâncate crude în salate sau pot fi făcute sub formă de tocăniță. Florile pot fi tăvălite în ou și făină și prăjite în baie de ulei. Ceaiul de păpădie e un excelent detoxifiant – nu întâmplător păpădia are un gust amar și nu întâmplător acest gust (alături de gustul iute) se întâlnește la multe flori de primăvară. Explicația constă în faptul că organismul nostru, după o iarnă sedentară, are nevoie de o curățare și de o antrenare a simțurilor și a metabolismului.
Este o plantă luptătoare – poate crește în orice condiții: pe marginea drumurilor, pe pajiști, în crăpătura asfaltului. În funcție de spațiul care îl are la dispoziție, va crește în sus, cu frunzele și tulpina înălțate ca niște sulițe ori se va întinde cu frunzele ca un cerc peste sol, lăfăindu-se atunci când are spațiu pentru asta.
În anii 1800, oamenii scoteau iarba din jurul casei pentru a face loc păpădiilor și altor „buruieni” să crească. Știau că e o sursă importantă de hrană și, la nevoie, un medicament. Au fost multe situații când, în vremuri de foamete, păpădia a venit în întâmpinarea oamenilor cu frunzele și florile sale nutritive. Acum însă, din păcate, oamenii cheltuie sume exorbitante pe pesticide tocmai pentru a scăpa de ea, visând la acel gazon verde și „îngrijit”.
Să nu uităm ce sursă importantă de hrană este și pentru albine și fluturi, mai ales că e floarea care înflorește foarte devreme (poate chiar în februarie) și continuă să scoată flori până toamna. Putem observa acest lucru la nivelul unei singure plante de păpădie – adesea, la un loc, se găsesc boboci, flori deschise și capete deja uscate ori chiar scuturate.
Nu are nevoie de polenizatori, căci se autopolenizează. Semințele ei, atât de ușoare, călătoresc apoi duse de vânt, uneori la mulți kilometri depărtare!
Și, pentru că suntem în plin sezon, împărtășesc cu voi o rețetă super simplă – Limonadă cu păpădie! Pentru un borcan de limonadă (noi am folosit un borcan din acela clasic, cu robinet, de 3,7 l), aveți nevoie de:
- 2 căni flori de păpădii;
- miere după gust;
- 4 lămâi medii;
Spălați și strecurați florile de păpădie. Stoarceți lămâile și adăugați sucul lor în borcan. Puneți apoi mierea, umpleți borcanul pe jumătate cu apă călduță și amestecați ca să se dizolve mierea. Apoi, adăugați păpădiile și restul apei până umpleți borcanul. Lăsați-l peste noapte în frigider și savurați limonada a doua zi! Poftă bună!
